Hydrotherapie: Fysiotherapie in het water

Heb je veel last van je kniegewricht tijdens traplopen of ben je door je enkel gezwikt en is wandelen niet mogelijk? Waarschijnlijk is hydrotherapie een goed middel om de pijnklachten te verminderen en tot sneller functieherstel te komen.

Ervaar je chronische pijnklachten door het gehele lichaam of ben je conditioneel enorm achteruitgegaan na ziekte? Hydrotherapie kan de eerste aanzet geven om te komen tot afname van de ervaren pijnklachten en verbetering van de algehele conditie.

Fysio Wijnands en Niessen biedt deze vorm van fysiotherapie al enkele jaren met veel succes aan. Door het aanbieden van hydrotherapie onderscheiden we ons van andere fysiotherapiepraktijken in de regio. Zo kunnen we je nog beter van dienst zijn.

Wat is hydrotherapie eigenlijk?

Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie die uitgevoerd wordt in het water. De warmte van het water maakt dat de doorbloeding gestimuleerd wordt. Dit bevordert het herstel van beschadigd weefsel. De opwaartse druk van het water zorgt voor minder pijnklachten bij het uitvoeren van de oefeningen. Het brein ervaart geen pijnprikkel meer bij de uitvoering van de oefeningen in het water en vertaalt dit naar pijnvrij functioneren op het droge. Op deze manier ben je sneller in staat om weer op je oude niveau te functioneren.

De hydrotherapie bestaat uit kracht-, stabiliteit- en coördinatietraining. Ook kan er aan het uithoudingsvermogen en de conditie gewerkt worden. De oefenvormen zijn in het water eenvoudiger te realiseren dan in de fitnessruimte. Het water helpt dus om tot een kwalitatief hoogwaardige uitvoering van de oefeningen te komen. De vertaling van hetgeen is aangeleerd in het water is hierna gemakkelijker naar het dagelijks functioneren te maken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft meermaals uitgewezen dat fysiotherapie in het water een positief effect heeft op de algehele gezondheid en het herstel van weefselschade in het bijzonder.

Voor wie is hydrotherapie geschikt?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Hydrotherapie is geschikt voor iedereen. Jong of oud, chronische aandoening of acute blessure, het maakt niet uit. Fysiotherapie in het water kan je helpen bij het verminderen van je pijnklachten en het komen tot functieherstel.

Indicaties voor hydrotherapie

De indicaties voor hydrotherapie zijn eindeloos. Hierna volgt een beknopt overzicht van enkele van indicaties waarbij hydrotherapie veel wordt toegepast;

  • Sportblessures (enkeldistorsie/ spierscheuring/ liesklachten)
  • Orthopedische aandoeningen (knie-, heup- of schouderoperatie)
  • Artrose
  • Reumatische aandoeningen
  • Fibromyalgie
  • Longaandoeningen (COPD/ Astma)
  • Kinderen met motorische achterstand (grove en fijn motorische achterstanden)
  • Water- of zwemangst

Hydrotherapie in de omgeving Weert en Nederweert

Bij Fysio Wijnands en Niessen start een behandeling hydrotherapie altijd 1 op 1. Je traint niet in een grote groep maar wordt individueel begeleidt door de behandelend fysiotherapeut. De fysiotherapeut adviseert en motiveert je bij de uitvoering van het programma.

We maken in samenspraak met de patiënt een behandelplan op maat. Aan de hand van de hulpvraag wordt een oefenprogramma gemaakt dat aansluit bij de wensen van de patiënt. De effecten van de hydrotherapie worden gemonitord en geëvalueerd om de meest optimale behandeling aan te blijven bieden.

Hydrotherapie is in de meeste gevallen slechts een onderdeel van het behandeltraject. Zodra de pijnklachten en het herstel het toelaten wordt de vertaling gemaakt naar oefentherapie op het droge. Dit kan dus betekenen dat het traject start in het water en voortgezet wordt in de fitnessruimte. Het is ook mogelijk dat deze twee vormen van trainen naast elkaar lopen.

Interesse in de hydrotherapie?

Heb je interesse in hydrotherapie bij Fysio Wijnands en Niessen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Door onze ervaring om maatwerk te leveren kunnen we een juiste inschatting maken van de mogelijkheden voor jou.

Fysio Wijnands en Niessen I Authentiek en Vooruitstrevend